preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Postira

Login
Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2016.

Ukupno: 191235
Ovaj mjesec: 1854
Ovaj tjedan: 253
Danas: 44
Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Crno ili bijelo?



Arhiva dokumenata
Arhiva

Kamo poslije OŠ

Popis škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji za 2022/23 godinu!                

Nazorovi dani 2023

"Podježice"

Kulturna djelatnost

S ribom mogu sve

Erasmus +

Eko škola V. Nazora

Bioteka

Volonteri pri OŠ

e-dnevnik rod. i uč.

Priloženi dokumenti:
e-Dnevnik-upute-za-nastavnike.pdf

Pozivi,natječaji,ponude

Putovanja, izleti

Foto galerija

Portal za škole

Prometna učilica

Kako zaštititi djecu na Internetu?

Prekini lanac

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Predstavljanje tradicijske kuharice otoka Brača „Kužina moje none „
Autor: Administrator , 12. 6. 2017.

Tradicijska kuharica otoka Brača

Tema:  Predstavljanje tradicijske kuharice otoka Brača „Kužina moje none „

U ponedjeljak , 12. lipnja 2017.god. na svečanosti Projektnog dana Eko škole  učenici 5.-8. razreda osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira  s učiteljicom  Anom Lovrić kroz kratku prezentaciju predstavili su ovogodišnje aktivnosti u okviru projekta Eko škole . Glavnina ove svečanosti posvećena je predstavljanju  tradicijske  kuharice otoka Brača  pod naslovom „Kužina moje none „ nakon čega je uslijedila degustacija slastica pripremljenih po receptima iz kuharice. Za glazbeni dio pobrinuli su se naši učenici ujedno polaznici glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita i učenici nižih razreda koji su otpjevali Eko himnu naše škole.

Više na OPŠIRNIJE, posebno na priloženi dokument - Ppt prezentaciju!


O projektu EKO škole:

Inače,  osnovna škola Vladimira Nazora iz Postira 06.lipnja 2012.god. svečano je podigla zelenu zastavu i time postala članica međunarodnog projekta Eko škole. Danas Eko škole se provode u više od 59 država svijeta koje povezuju više od 46 000 škola.

Četiri  su krovne teme  na  kojima  se temelji  djelovanje ove Eko škole :  Prehrana, Otpad , Voda i Kulturna baština. Ove školske godine naglasak smo dali temi Prehrana uključivši se u međunarodni program  „We eat responsibily“ ( „Mi jedemo odgovorno“) koji je organiziran pod pokroviteljstvom Europske unije a u Hrvatskoj se provodi pod nadzorom udruge Lijepa naša.– izjava  koordinatorice Eko škole Ane Lovrić.

Projekt je  započet  provođenjem anketa podjeljenim učenicima, roditeljima i svim djelatnicima škole. Usljedila je analiza anketa i brojni sastanci na kojima su se  osmislile   teme kojima se bavilo u ovom projektu a posljedica su problema uočenog u rezultatima analize anketa.

Četiri osmišljene teme su:

Znamo li što jedemo?“-  Anketom je utvrđeno da velik broj ispitanika kupuje hranu u trgovini, rjeđe na tržnici. Sve češće zdrave međuobroke, voće i zdrave grickalice zamjenjuju gotovim proizvodima, slatkišima, nezdravim grickalicama, gaziranim sokovima. Iz toga je proizašla tema pod nazivom „Znamo li što jedemo“. Realizirala se kroz nastavu prirode, biologije i kemije. Cilj ove aktivnosti je razviti naviku čitanja deklaracija na proizvodima koje kupujemo, naučiti odabrati zdravu hranu u trgovini i  prepoznati sastojke koje bi trebalo izbjegavati.

„Mali  povrtnjak“  - Analizom provedene ankete uočili smo da ispitanici pri kupovini odabiru uglavnom hrvatske proizvode no mnogi proizvodi potječu iz Europskih zemalja  ili  Kine a do nedavno su se uzgajali u našim krajevima. Nije trebalo puno vremena da vrijedne ručice u školskom dvorištu naprave „Mali  povrtnjak“  u kojem  se provodi eko uzgoj   i uzgaja  povrće iz domaćeg sjemena.

„Započnimo dan doručkom“- Analizom ankete uvidjeli smo da učenici  prelaskom u više razrede sve rjeđe kod kuće doručkuju te sve rjeđe konzumiraju užinu  pripremljenu u školskoj kuhinji. Mnogima su glavni i jedini obrok do ručka grickalice /slatke ili slane/, gotova peciva, čokoladice te kupovni sokovi gazirani ili ne. Cilj nam je istaknuti važnost doručka posebno u razdoblju djetinstva i puberteta te razviti naviku doručkovanja kod kuće te smo u školi organizirali aktivnost pripreme zdravog doručka pod nazivom „Započnimo dan doručkom“.

„Kužina moje none“ - Analizom provedene ankete uočeno je da oko 40% obitelji priprema hranu kod kuće samo dva puta tjedno. Osim toga riba je sve rjeđa na njihovu jelovniku.Velik broj učenika  u anketi označio je da zna pripremati hranu /uglavnom jaja i hrenovke/. Odlučili smo u suradnji sa roditeljima i starijim članovima obitelji pronaći tradicijske recepte u kojima će se koristiti hrana lokalnog podrijekla. Potaknuti roditelje i djecu na važnost pripremanja hrane kod kuće, te važnost odabiranja vrste namirnica. Razmišljati o povećanju unosa ribe i povrća u prehrani.

Priprema zdravog doručka, slastica, sokova od mente, kadulje, ružmarina, čajeva i  marmelada od naranči i mandarina iz školskog voćnjaka, već je postala sastavni dio života u našoj školi.

Posebno ističemo aktivno bavljenje uzgojem ljekovitog i začinskog  bilja te maslina i voćaka u školskom voćnjaku u  čemu sudjeluju svi učenici škole pri Učeničkoj zadruzi „Polježice“.

Iz ovih  brojnih aktivnosti proizašla je ideja za izradom  naše prve  tradicijske  kuharice otoka Brača pod nazivom „Kužina moje none“.  Recepte su nabavljali učenici listajući stare bilježnice i kuharice  svojih nona, teta i  mama. Neki recepti su stari i više od stotinu godina. Prepisivani su  na izvornom jeziku Bračkih mjesta pa nam nazivi nekih poznatih jela zvuče pomalo neobično, kao da smo pogriješili pri pisanju slova.  Stoga smo knjžici priložili objašnjenja pojmova , na taj način zadržavši i njegujući govor našeg otoka i kulturnu baštinu.

 

Kuharicu su izradili učenici 5. - 8.razreda s učiteljicom biologije i kemije Anom Lovrić ujedno koordinatoricom Eko škole.  Aktivno su prikupljali materijal i složili ga na 28 stranica. Prvi dio  kuharice obuhvaća slastice pa nosi naziv Slatko sa kućarinom, a drugi dio pod nazivom Spiza za sa žlicon obuhvatio je  recepte za izradu tradicionalnih jela.

 Posebno smo ponosni na našu Bročku tortu , specijalitet školskih Slastičara i voditeljice sekcije ,  učiteljice  matematike Darije Šantić . Zadržali smo tradicionalnu recepturu, način izrade  i dekoraciju  no dodali  smo joj modernu formu pa tortu izrađujemo u izvornom obliku te  u obliku muffina,  čime smo je još više približili mlađim generacijama.

Kako u  našoj školi projekt nikada ne završva krajem školske godine nego ga svake godine nadograđujemo dok ne zaživi među učenicima  i lokalnom zajednicom, tako su nas roditelji podržali i  u ovoj akciji pa stari, zaboravljeni i originalni  recepti pristižu i dalje  stoga u narednim    godinana sigurno nastavljamo  s ovim projektom još više istražujući i otkrivajući kuharske tajne iz zaboravljenih Bračkih kužina. Cilj nam je u skoro vrijeme sadržaje objaviti na engleskom i talijanskom jeziku ( jezici koji se  uče  u školi ) kako bi promovirali svoj rad i vrijednosti kulturne baštine među drugim školama izvan granica  Hrvatske. 

 

Ana Lovrić o projektu i svečanosti:

Na svečanosti  je predstavljena  tradicijska  kuharica otoka Brača s pod naslovom „Kužina moje none“  rad  naših učenika.  Potom  je uslijedila degustacija slastica (bročke torte i medenjaka ) i prirodnih sokova. Za glazbeni dio programa pobrinuli su se naši osmaši,  Antonio Matulić i Vana Marović, ujedno polaznici glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita te učenici 3. razreda koji su svečani program  započeli  izvođenjem  himne Eko škole „Eco school“.

Pravi  i valjani projekt je nešto što traje, ima budućnost i zaživi među učenicima, djelatnicima škole,  roditeljima,  mještanima  i  lokalnim vlastima. Brojnim aktivnostima  dokazali smo da je Eko škola upravo to!

S toga na kraju ove nastavne godine željela bih  zahvaliti svima  koji su sudjelovali i  u ovom projektu i poticali ga. Hvala  voditeljima i članovima  učeničke zadruge „Polježice“  na suradnji, Mladim  slastičarima na ukusnim tortama i kolačima,  Mladim voćarima i maslinarima te Mladim prerađivačima voća na zdravim  plodovima i marmeladama, te Mladim skupljačima ljekovitog i začinskog bilja  na  sokovima i čajevima.

Zahvaljujem svim učiteljicama , učiteljima, učenicama i učenicima   na suradnji  pri relizaciji mnogih aktivnosti ( prikupljanju papira, čepova, akcijama  čišćenja i uređenja okoliša, sudjelovanju na radionicama, izradi i uređenju školskih panoa, radu u povrtnjaku, na veselim recitacijama, pjesmama , igrokazima ... ).

Zahvaljujem tehničkom osoblju škole, našim spremačicama i domaru koji su uvijek  uz nas i uvijek spremni pomoći.

Hvala ravnateljici na prihvaćanju i poticanju za nastavak svih naših aktivnosti i projekata, te eko koordinatoricama Ivani Blagaić Oršulić i Senki Zrilić koje osmišljavaju, dogovaraju, planiraju, promiču i aktivno djeluju u projektu kako bi postao sastavni dio života naše škole.

I na kraju hvala svim mještanima , tvrtkama, TZ Postira i Općini Postira  koji ste nas podržali u ovogodišnjim aktivnostim a kako radom, suradnjom  tako i javnim pohvalama i podrškama.

Našim osmašima želim da  iz osnovne škole ponesu lijepe uspomene, unatoč tome što vam se ponekad činilo da je previše zabrana i pravila, a školsko gradivo da je preteško. Vjerujem da  ste uz školska znanja, naučili i neke životne vrijednosti (odgovornost, iskrenost, poštenje, suosjećajnost ) koje ćete ponijeti sa sobom . Želim vam uspjeh u daljnjem školovanju i ne zaboravite u ovoj ste  školi uvijek dobrodošli!

 Svim ostalim učenicama i učenicima želim da ugodno provedu ove ljetne praznike ,a u rujnu nastavljamo s novim idejama i aktivnostima u Eko školi !

Ana Lovrić, prof.- učiteljica biologije i kemije

Koordinatorica Eko škole

 



Priloženi dokumenti:
Projektni_dan_Eko_skole.ppt (5.36 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju