preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Postira

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2016.

Ukupno: 132901
Ovaj mjesec: 538
Ovaj tjedan: 81
Danas: 31
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Crno ili bijelo?Arhiva dokumenata
Arhiva

Kamo poslije OŠ

                

Nazorovi dani 2021

"Podježice"

Kulturna djelatnost

S ribom mogu sve

Erasmus +

Eko škola V. Nazora

Kamo poslije osnovne

Bioteka

Volonteri pri OŠ

e-dnevnik rod. i uč.

Priloženi dokumenti:
e-Dnevnik-upute-za-nastavnike.pdf

Pozivi,natječaji,ponude

Putovanja, izleti

Foto galerija

Portal za škole

Prometna učilica

Kako zaštititi djecu na Internetu?

Prekini lanac

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međureligijski dijalog i sudjelovanje u projektu "Hrčak"
Autor: Administrator , 14. 10. 2017.

Međureligijski dijalog i sudjelovanje u projektu "Hrčak"

Cilj pohoda vjerskim zajednicama bio je razvijati kod učenika stav poštovanja i prihvaćanja drugih vjeroispovijesti, a gradskoj knjižnici potaknuti učenike na uključivanje u humanitarnu kampanju "Hrčak" i senzibilizirati ih na kvalitetno korištenje vremena prema djeci koja su izložena većoj količini stresa tijekom boravka u ambulantama.

Detalji na OPŠIRNIJE


Pod nazivom "Upoznavanje židovske i islamske vjerske zajednice s naglaskom na njihov vjerski, obiteljski i društveni život – Djela iz književnosti na engleskome jeziku za mlade" u utorak 10. listopada učenici 5. razreda naše škole sudjelovali su u izvanučioničkoj nastavi održanoj u Splitu. Cilj pohoda vjerskim zajednicama bio je razvijati kod vjeroučenika stav poštovanja i prihvaćanja drugih vjeroispovijesti, a sudjelovanjem u projektu "Hrčak" potaknuti ih na uključivanje u humanitarnu kampanju te ih senzibilizirati na kvalitetno korištenje vremena prema djeci koja su izložena većoj količini stresa tijekom boravka u ambulantama. Vjeroučenike su predvodili učitelj katoličkoga vjeronauka Jadran Bašić, učiteljica glazbene kulture Vesna Vladislavić, učiteljica engleskoga jezika Niksana Mazija i školska knjižničarka Hvana Vodanović.

 

Molitveni program zajedno s učiteljima koji su ih pratili imali su u crkvi Gospe od Zdravlja na Dobrome. Tamo su se upoznali s omiljenom splitskom crkvom i sa samostanom u kojemu se nalazi sjedište franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. Vjeroučitelj ih je upoznao s poviješću dolaska franjevaca u Split i njihovim poslanjem. Doznali su da je crkva Gospe od Zdravlja podignuta 1936. godine, a župa utemeljena 1946. pod nazivom Krist Kralj, dok od 1976. godine župa nosi naziv Gospa od Zdravlja. U crkvi su se upoznali s freskom Krist Kralj slikara Ive Dulčića iz 1958. godine.

 

U židovskoj sinagogi u središtu grada učenici su doznali da splitska sinagoga potječe iz 16. stoljeća te je po starosti treća u Europi, poslije one u Pragu i Dubrovniku. U toj sinagogi zajednička molitva održava se povremeno, a židovska je zajednica sa svojih stotinjak članova bez rabina. Učenici su se, zatim, upoznali s glavnim obilježjima sinagoge te židovskom Torom i brojnim blagdanima u toj religiji. Pojašnjeno im je kako i u židovskoj religiji postoje ortodoksni Židovi koji do u detalje slijede religijske odredbe do onih liberalnih Židova u čijim zajednicama rabin može biti i žena.

 

Za pohoda islamskoj vjerskoj zajednici, kojom predsjeda imam Vahid Hadžić, učenici su se detaljnije upoznali s molitvenim prostorom muslimana čija zajednica u Splitu ima do tisuću pripadnika, dok prema popisu stanovništva iz 2011. godine na području Splitsko-dalmatinske županije živi oko 2.300 muslimana. Učenici su u razgovoru s voditeljem islamske zajednice pokazali interes prema obilježjima molitvenoga prostora. Uočene su određene poveznice među religijama i razlike. Poseban interes učenici su pokazali prema muslimanima koji su dobri poznavatelji Kur'ana i hafizima, učiteljima svete knjige islama. Imam Hadžić izrazio je radost zbog zainteresiranosti vjeroučenika prema upoznavanju drugih religija. Podsjetio je da je islamska religija u Hrvatskoj prisutna više od 100 godina.

Pod vodstvom školske knjižničarke učenici su se, zatim, uputili do Gradske knjižnice "Marko Marulić" i na licu mjesta upoznali se suvremeno organiziranom mrežom narodnih knjižnica koja okuplja još devet područnih knjižnica na području županije. Knjižnica osigurava građanima slobodan pristup svim vrstama informacija na raznovrsnim medijima, zatim dostupnost informacija kroz stručno organiziranu informacijsku službu za korisnike, a posebnu brigu posvećuje djeci i mladima kroz organizaciju raznovrsnih primjerenih aktivnosti koje potiču učenje, čitanje i kreativnost. Po dolasku u knjižnicu učenici su se priključili projektu "Hrčak" pod nazivom "Čekam i pritom čitam, slušam i uživam". Darovali su, pritom, gradskoj knjižnici slikovnice i na taj način uključili se u humanitarnu kampanju koja je posvećena djeci izloženoj većoj količini stresa za boravka u ambulantama. U pratnji stručnoga osoblja učenici su na kraju prošetali odjelima gradske knjižnice.

 

JADRAN BAŠIĆ

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju