2018-04-11 08:51:05

Ekskurzija, Istra - travnja, 2018.

Sedmaši otputovali na petodnevnu ekskurziju u Istru

Raspoloženi i u radosnu ozračju učenici sedmoga razreda naše škole otisnuli su se od svojega otoka u ponedjeljak 9. travnja na petodnevnu ekskurziju. Odredište je Istra, tražena destinacija brojnih posjetitelja, koju će učenici obilaziti i upoznavati do petka 13. travnja. 

!!!Dragi roditelji: mame i tate, vaša djeca dolaze danas - trajektom u 23.59 !!!

Odaberite opciju [OPŠIRNIJE] i saznajte zanimljivosti i detalje!!!

Prvi dan putovanja: Zadar- Nin - Buzet

Drugi dan putovanja: Krk - Trsat - Hum - Roč

Treći dan putovanja: Pule i NP Brijuni

Četvrti dan putovanja: Od Poreča i jame Baredine do Žminja i Rovinja

Predstanici agencije, voditelji/ce Jure i Suzana, Meri i Jadran:

Sedmaši otputovali na petodnevnu ekskurziju u Istru

Prvi dan putovanja:

Raspoloženi i u radosnu ozračju učenici sedmoga razreda naše škole otisnuli su se od svojega otoka u ponedjeljak 9. travnja na petodnevnu ekskurziju. Odredište je Istra, tražena destinacija brojnih posjetitelja, koju će učenici obilaziti i upoznavati do petka 13. travnja. Osim učenika naše škole na ekskurziji sudjeluju i učenici Osnovne škole iz Bola i Osnovne škole iz Selaca zajedno s njihovim učiteljima Jurom Matkovićem i Suzanom Ursić Žunić. Kroz petodnevni program učenicima će u tijeku putovanja i obilaska Istre vodič biti Ivana Jelavić. Zajedno sa svojim učiteljima Jadranom Bašićem i Meri Mošić naši su sedmaši krenuli prema udaljenoj Istri u jutarnjim satima, prethodno ispraćeni s polazne stanice od svojega razrednika učitelja Žana Ravlića i ravnateljice škole Sanje Nejašmić koji su učenicima i učiteljma zaželjeli sretno i uspješno putovanje te dobru zabavu na ekskurziji.

Prvo odredište prvoga dana ekskurzije bio je grad Zadar, peti grad po veličini u Hrvatskoj, grad sa svojih 90.000 stanovnika. Po dolasku u Zadar dočekala ih je Magda Bevanda te ih u ulozi vodiča provela starom jezgrom grada koji je u 9. stoljeću osnovao zadarski biskup Donat. Zaustavili su se prvo kod pet bunara, omiljenome okupljalištu za mlade gdje su učenici doznali ponešto o povijesti grada Zadra. Preko Kalelarge, najpoznatije ulice i šetnice, stigli su do crkve Sv. Šimuna, jednoga od četiri zaštitnika grada Zadra, uz sv. Krštevana, sv. Anastaziju i sv. Šimu čije se tijelo nalazi u svečevoj crkvi. Upoznali su, zatim, gradski forum, crkvu Sv. Marije i katedralu Sv. Anastazije iz 12. stoljeća, poznatiju pod nazivom Sv. Stošija u kojoj se nalazi pepeo te kršćanske mučenice čije je ostatke iz Carigrada u Zadar donio biskup Donat.

Za obilaska Zadra upoznali su i jedinstvene morske orgulje, smještene na zapadnom dijelu zadarske rive koje se prostiru u dužini od 70 metara, a koje su, zahvaljujući vjetru, proizvodile jedinstvenu melodiju. U blizini morskih orgulja prošetali su i do Pozdrava suncu, djela zadarskoga arhitekta Nikole Bašića, turističku atrakciju i jedan od simbola grada Zadra. Uputili su se kasnije prema samostanu zadarskih benediktinki gdje su posjetili stalnu izložbu crkvene umjetnosti "Zlato i srebro grada Zadra", a kroz muzejski postav provela ih je tamošnja benediktinka. Doznali su da je najstariji muzejski predmet križ opatice Čike, nekadašnje zadarske plemkinje i sestre kralja Krešimira IV. koja je bila opatica benediktinskoga samostana Sv. Marije, te je svojim radom zadužila grad Zadar.

Sljedeće odredište bio je Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad, smješten sjeverozapadno od Zadra. gdje su podsjetili znameniti kip biskupa Grgura Ninskoga, borca za prava za liturgiju na naradnom jeziku, i obližnju najmanju katedralu na svijetu, onu Sv. Križa. Osim toga, navratili su i do jedne od triju hrvatskih solana u Hrvatskoj, u kojoj se i dan-danas proizvodi sol na način kako su to radili stari Rimljani. Naši su se učenici rado okušali u guranju vagoneta, ili popularne "raduše" koja se prvi put koristila 1957. g., a služila je za otpremanje soli preko tračnica.

Dok pišemo ovaj izvještaj učenici zajedno sa svojim učiteljima putuju prema Buzetu gdje će biti smješteni u hotelu "Fontana" i odmoriti se za sutrašnje nove radne pobjede. Pozdrav od vaših učenika i učitelja do sutrašnjega javljanja kada ćemo vas izvijestiti kroz sliku i vijest o našim novim pustolovinama.

 

Jadran Bašić

Drugi dan putovanja:

 

Posjetom otoku Krku i Jurandvoru s detaljnim upoznavanjem najznačajnijega glagoljskoga natpisa Baščanske ploče učenici sedmoga razreda naše Škole započeli su u utorak 10. travnja upoznavanje Istre i Kvarnera na svojoj petodnevnoj ekskurziji koju su započeli u ponedjeljak 9. travnja. Po dolasku u Istru učenici su se smjestili u hotelu "Fontana" u Buzetu odakle će obilaziti Istru i upoznavati njezine ljepote i znamenitosti.

Nestrpljivi i s uzbuđenjem dočekali su dolazak na odredište koje će biti njihova polazna točka petodnevnoga boravka u ovome području Hrvatske. Vožnjom preko Krčkoga mosta učenici su pristigli na otok Krk, najveće i u kopno najdublje uvučen otok Jadranskoga mora. U vožnji prema prvome odredištu drugoga dana doznali su da je Krčki most dug 1.430 metara, a dovršen je 1980. godine te je pušten u promet 19. srpnja. Smatra se da je od njegova puštanja u promet do 2000. godine preko toga mosta prešlo više od 20 milijuna automobila.

Po dolasku u Jurandvor detaljnije su se upoznali s Bašćanskom pločom iz 1100. godine. U crkvi Sv. Lucije u sklopu nekadašnje benediktinske opatije o tome kulturno-povijesnom spomeniku učenicima je govorila Dana Kružić. Taj glagoljski natpis u baštinu su ostavili tamošnji benediktinci, a predstavlja najstariji zapis kojim se može proučavati hrvatski jezik. U crkvi Sv. Lucije čuva se kopija Bašćanske ploče, dok se njezin original nalazi u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. S obzirom na važnost toga spomenika i značenje tamošnje crkvice Sv. Lucije učenici su svoj posjet Jurandvoru zaključili zajedničkim fotografiranjem pred svečevom crkvicom.

Vesela postirska ekipa, pomalo i umorna od prethodne noći, uputila se prema Rijeci. Za pohoda tome gradu obišli su, uz ostalo, i poznato marijansko svetište na Trsatu s aulom pape Ivana Pavla II., župnu crkvu, spomenik Trsatskome hodočaasniku, kapelu zavjetnih darova i riznicu. Obišli su i frankopansku tvrđavu, odnosno Trsatske gradine, s koje se pruža krasan pogled na grad Rijeku. U povratku su posjetili poznato glagoljaško središte Roč te Hum preko Aleje glagoljaša, niza najznačajnijih spomenika glagoljaške pismenosti.

Po povratku u Buzet planira se dobra zabava na kraju radnoga dana. Prvo večera a zatim disco zabava uz DJ. Tko ne bude od dobre muzike i plesa moći će osmisliti zabavu u prostorima hotela. Mladi su oni, naći će već načina za dobar provod. Zar ste uostalom u to i sumnjali...

Jadran Bašić

Treći dan putovanja

 

 

Treći dan ekskurzije učenika sedmoga razreda naše škole, u srijedu 11. travnja, započeo je obilaskom grada Pule. U središtu upoznavanja s povijesnim, kulturnim, vjerskim i  drugim posebnostima grada učenici su se upoznali na licu mjesta. Kako i priliči, obilazak Pule, poznate po sačuvanim rimskim građevinama, započeli su upoznavanjem znamenite i jedinstvene pulske arene, odnosno amfiteatra. Gradnja pulskoga amfiteatra, 4. po veličini, bilježi se za vrijeme vladavine rimskoga cara Augusta, dograđen je za Klaudija, dok je konačan oblik dobio za cara Vespazijana.

Prostor za nekadašnje okrutne zabave danas se koristi za održavanje filmskim festivala i ostalih kulturnih događaja. U središtu objekta nalazilo se veliko borilište, a u prostor je moglo stati 23.000 gledatelja, što je za ono vrijeme bio impresivan broj. Borbe su se održavale između gladijatora i divljih zvijeri, a za okršaje su se pripremali na podzemnoj razini. U pulskoj areni okrutno su mučeni i kršćani u prvim stoljećima, za vrijeme progona koji su poduzimali ondašnji rimski carevi.

Poslije obilaska arene pod vodskom pulskoga vodiča učenici su razgledali grad čije je prvo naselje osnovalo ilirsko pleme Histra, drevnoga naroda koje je živjelo u Istri. Prvo su vidjeli tzv. dvojna vrata, prepoznatljiva po dva velika luka kroz koja se prolazilo, a i danas se prolazi, prema Malom rimskom kazalištu. Dvojna vrata bila su jedna od desetak vrata kroz koja se ulazilo u zidinama opasanu Pulu. U laganoj šetnji gradom stigli su do Slavoluka Sergijevaca ili Zlatnih vrata koji se nalazi na trgu Portarata uz istočni rub nekadašnjih gradskih zidina. Slavoluk je dala graditi Salvija Postuma u drugoj polovici 1. stoljeća pr. Kr. u spomen na tri pripadnika Sergijevaca koji su poginuli u bitci kod Akcija u kojoj je poražena Kleopatra. Slavoluk je načinjen u helenističkome stilu i bogato ukrašen reljefima.

Nedugo zatim učenici su se zaustavili na tamošnjemu Forumu, središnjemu pulskom trgu. Smjestio se između morske obale i zapadnih padina središnjega gradskoga brežuljka. Na Forumu su se prvotno nalazila tri hrama, dok je danas ostao samo jedan – Augustov hram. Forum je bio središte ne samo religijskoga života, nego i administrativno središte, a u srednjemu vijeku ondje je izgrađena Gradska vijećnica. Augustov hram posvećen je božici Romi i caru Augustu te je izgrađen između 2. godine prije Krista i 14. godine poslije Krista.

Poslije Pule program je nastavljen vožnjoj prema Fažani gdje je organiziran ručak i osvježenje, a učenici su se zatim uputili na brod kojim su se prebacili na Brijune u obilazak jednoga od hrvatskih nacionalnih parkova. To otočje ima bogatu prošlost i brojne kulturno-povijesne znamenitosti. Najpoznatiji je Kastrum u blizini čega se nalazi i bazilika Sv. Marije iz 6. st. s benediktinskim samostanom. Po dolasku učenici su uživali u vožnji turističkim vlakićem o čemu svjedoči i foto njihova vjeroučitelja za jednosatne vožnje. Uživali su u brijunskome krajobrazu bogatom zelenilom, a doznali su i da se na tom otoku nalaze luksuzne vile, poput Brijunke, Jadranke i Bijele vile. Brijuni su uz ostalo postali i predsjednička ljetna rezindencija. Osim toga, nacionalni park nudi zoološki vrt te safari i etno park s različitim primjercima iz cijeloga svijeta.

Posjetom NP Brijuni završio je tako treći dan školske ekskurzije. Po dolasku u hotel uslijedila je večera, spremanje i pripreme za večernju zabavu u obližnjemu disco klubu. Na plesnome podiju našli su se mnogi, a nije nedostajalo ni glazbe ni pjesme kojima su se naši osnovci opustili i završili taj dan u bogatome programu petodnevne ekskurzije.

 

Jadran Bašić

Četvrti dan putovanja:

Posjetom Poreču s naglaskom na Eufrazijevu baziliku, jedan od najljepše sačuvanih spomenika bizantske umjetnosti, u četvrtak 12. travnja započeo je program četvrtoga dana ekskurzije učenika sedmoga razreda koji se nalaze u Istri. U pratnji učenika naše škole nalaze se učitelji Jadran Bašić i Meri Mošić, a pod sigurnim vođenjem Ivane Jelavić koja spretno i značalački učenicima prenosi bogatstvo Istre i organizirani boravak u tome dijelu Lijepe naše. Približavajući se Poreču učenici su doznali da je to područje Istre obilježeno dvojnošću naziva, kako imena tako i govora, jer je to područje bilo pod vlašću Mlečana, odnosno Mletačke Republike te je pod njihovim utjecajem zadržana i njihova kultura.

 

U kratkome obilasku grada doznali su ponešto i o njegovoj prošlosti u kojem su se Rimljani zadržali sve do 5. stoljeća. Tada su se gradile velike zidine te palače i hramovi posvećeni rimskim bogovima, uglavnom Jupiteru i Veneri. Grad je već u 3. stoljeću imao organiziranu kršćansku zajednicu a ona je nestala za progona cara Dioklecijana kada su mučeni sv. Mavro, zaštitnik Poreča i sv. Eleuterije.

Gradom je kasnije zavladao Bizant i to u 6. stoljeću. Za vrijeme Bizanta u gradu je stolovao biskup Eufrazije koji je dao obnoviti baziliku koju je godine 1997. UNESCO proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Eufrazijeva bazilika, podignuta na mjestu ranokršćanske crkve u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I., posebna je po krasnim mozaicima, pretočenima u zlato, te se upravo zbog toga smatra najbolje sačuvanim oblikom bizantske umjetnosti.

 

Poslje razgledavanja bazilike i šetnje gradom učenici su se uputili u obilazak Jame Baredine, geomorfološkoga spomenika prirode i prvoga speleološkoga lokaliteta u Istri koji je uređen za turističku namjenu i otvoren 1995. godine. Dokumentirana istraživanja u toj jami počinju početkom prošloga stoljeća kada je istražena do dubine od 80 metara. Posebno je zanimljivo što se u njoj nalazi i endemični vodozemac Čovječja ribica koja je kod učenika izazvala posebni interes.

 

Poslije ručka u Žminju, u konobi Krculi u srcu Istre, učenici su krenuli prema Rovinju i glavnoj znamenitosti toga grada – crkvi Sv. Eufemije, simbolu grada. Nemoguće je doći u Rovinj a ne doznati ponešto o Eufemiji, mladoj kršćanki koja je sa 16 godina bila zatvorena jer se nije htjela odreći kršćanstva i prihvatiti poganske idole. Prema predaji, preživjela je pokušaje ubojstva kotačem s noževima, ali je kasnije podlegla ranama za napada divljih životinja. Postala je omiljena mučenica i svetica te se često hodočastilo na njezin grob. Njezine relikvije prebačene su u Konstantinopolis, odnosno Carigrad, da bi kasnije sarkofag s njezinim tijelom završio u u moru te tako počinje poveznica Eufemije s Rovinjom. Prema predaji, sarkofag je 13. srpnja 800. godine doplovio sve do rovinjske obale i smješten je u crkvu u kojoj se štuje i časti. Za obilaska crkve Sv. Eufemije učenici su obišli svetičin sarkofag. Bilo je vremena i za šetnju Rovinjom, razgledavanje grada, kupnju ponekoga suvenira, ali i za fotografiranje u spomen na posjet tome gradiću koji osvaja svojom ljepotom i kamenim kućama.

 

Treba naravno krenuti i do Buzeta, do hotela gdje je smještena raspoložena i vesela ekipa naših sedmaša. Već u autobusu u povratku odakle vam šaljemo vijest, ekipa je dodatno podigla raspoloženje. Najava je to dobre zabave u obližnjem disco baru gdje će se učenici opuštati na kraju dana. Sudeći po sinoćnjoj zabavi, ni večeras neće izostati dobra atmosfera. Treba se još zabaviti, ipak je sutra povratak kućama. Do novoga javljanja...

Jadran Bašić


Osnovna škola Vladimira Nazora Postira