2019-03-28 06:57:36

PRIRODOSLOVNI MUZEJ; DIOKLECIJANOVA PALAČA

Izvanučionička integrirana nastava:

PRIRODOSLOVNI MUZEJ

Dana 22. ožujka 2019. godine, učenici petoga razreda s nastavnicama iz Prirode i Povijesti, posjetili su Prirodoslovni muzej u Splitu te Dioklecijanovu palaču.

Po dolasku u Prirodoslovni muzej, učenici su naprije odslušali zanimljivo predavanje o pčelama i medu (jesu li pčele pametne ili se ponašaju kao roboti; što sve moramo znati o pčelama …) te su promatrali pčelu pod mikroskopom.

Potom su sudjelovali u radionicama u kojima su testirali kvalitetu meda u vatri i vodi, proučavali saće i izrađivali u glini.

Slijedilo je razgledavanje malakološke zbirke obitelji Bakotić.  Zbirka  danas  broji  6 146 primjeraka, od čega je 4 463 kućice morskih puževa, 1 270 školjkaša, 31 ljuštura drugih mekušaca (mnogoljušturaša, koponožaca, glavonožaca) te 382 ostalih morskih organizama (koralji, spužve, ježinci, rakovi i morski kralješnjaci). Zbirka je vrlo zanimljivog sadržaja u kojem se mogu vidjeti raznolikost oblika, boja i veličina pojedinih primjeraka morske faune. Eksponati su sakupljeni iz Jadranskog mora i iz drugih svjetskih mora. A bilo je tu još raznih zanimljivosti (snalaženje u mraku, Madagaskarski žohar …).

Nakon Prirodoslovnog muzeja, čekao nas je obilazak Dioklecijanove palače.


Osnovna škola Vladimira Nazora Postira